Obiective turistice

Ștrandul Bradul

Cunoscut și sub numele de Băile Banffy, este un strand cu apă mezotermală, situat la 685 m altitudine, cu o suprafață totală de 17 ha. Debitul izvoarelor este de 4,7 l/s iar temperatura apei de aproximativ 26,5 C.


Mănăstirea Sfântul Ilie Proorocul

Monument istoric (1847), ctitorie a primului patriarh al României, Miron Cristea. Frumoasa mănăstire s-a dezvoltat cu timpul, fiind astăzi un loc foarte căutat de credincioșii care vin în număr mare, mai ales cu ocazia Hramului mănăstirii. Muzeul Mănăstirii “Sfantul Prooroc Ilie” din Toplița a fost sfințit și inaugurat în 30 mai 1995. Expoziția permanentă cuprinde icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn, o valoroasa colectie de icoane pe sticlă, cărți religioase ortodoxe și obiecte liturgice.


Castelul Baronului Urmanczy

Actualmente, muzeu etnografic. Inițial, muzeul a fost o secție a fostului Complex Muzeal Harghita. Activitatea propriu-zisă de înființare a fost desfășurată începând cu anul 1997. Muzeul este adăpostit într-un fost conac al urmașilor familiei nobiliare Urmanczy, construit în 1906. Lucrările de amenajare începute în 1989 și întrerupte după 1990 sunt reluate în 1997, la etajul clădirii unde s-au vernisat primele expoziții și unde funcționează muzeul. Muzeul deține obiecte ce ilustrează aspecte privind ocupațiile tradiționale în zona Toplița: agricultura, creșterea animalelor, păstoritul, pădurăritul, meșteșuguri tradiționale, vânătoarea, pescuitul, culesul, obiecte ce ilustrează portul popular, amenajarea și împodobirea locuinței, instalații tradiționale, obiecte ce ilustrează aspecte ale vieții spirituale, de cult, credințe etc.


Mănăstirea Doamnei

Biserica – monument istoric, a fost construită în 1658 la cererea doamnei Safta, soția domnului Moldovei Gheorghe Ștefan (1653-1658). Dacă, urmare a propagandei ateiste, după 1960 mănăstirea a funcționat ca metoc al mănăstirii Sfântul Ilie Toplița cu obște de călugări, după înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, trece sub grija Episcopiei, cu obște de maici. Tradiția reține numele călugărului Luca Mereut, care în 1763 a luptat împotriva Uniatiei, dar și a altor monahi de la Paraul Doamnei, care împreună cu credincioșii din Toplița, au participat activ la mișcarea din 1759-1761, pentru păstrarea credinței creștine ortodoxe în Ardeal.

Cascada din Toplița

Face parte din rezervația naturală (aflată pe strada Zapode în apropierea străzii Cascadei din orașul Toplița) și se întinde pe o suprafață de 0,50 ha. Aceasta reprezintă o cădere de apă termală.  Apa provine din izvorul „Bradul”, din apropierea orașului.

Alte obiective în zonă

  • Defileul Toplița – Deda – monument peisagistic
  • Munții Călimani – cei mai înalți munți din lanțul vulcanic al Carpaților Răsăriteni, oferă posibilitatea de a pargurge trasee turistice spectaculoase și atingerea unor obiective precum: Lacul Iezer de origine vulcanică, Rezervația naturală cei 12 Apostoli, vârfurile pitorești ale munților: Vârful Nehoiu, Vârful Izvorului sau Vârful Pietrosu
  • Localitatea Bilbor – 21 izvoare de apă minerală. Distanța: aproximativ 22 km
  • Stațiunea Borsec – 13 izvoare de apă minerală. În drum spre Borsec se poate vizita Monumentul Mausoleu al eroilor căzuti în primul război mondial. Distanța: aproximativ 26 km
  • Stațiunea Durău – Baza de plecare pentru drumeții la: Muntele Ceahlau, Schitul Daniil Sihastru, cascada Duruitoarea. Distanța: aproximativ 62 km
  • Cheile Bicazului, Lacu Roșu – Distanța : aproximativ 85 km

Alte link-uri utile:.
http://www.centruturistic.ro/toplita/spa-wellnes-banffy-toplita-id642.html
http://www.salvamontharghita.ro/salvamont-harghita/ro/trasee-turistice